Arjan Gravesteijn

Commissioning Specialist

Arjan Gravesteijn is in zijn vrije tijd vrijwilliger bij de brandweer. Ook in zijn dagelijkse werk moet hij wel eens brandjes blussen. Maar Arjan voorkomt liever dat ze uitbreken. Als Commissioning Specialist houdt hij op de bouw in de gaten dat alles gaat zoals het hoort. Hij voelt zich geen schoolmeester die uitvoerders op de vingers kijkt of tikt. Maar ‘partner in positief eindresultaat’. Onder een goed eindresultaat verstaat hij werkende duurzaamheid én tevreden gebruikers. “Nul restpunten? Dat bereiken we samen, vanuit een goede verstandhouding,” zegt Arjan. 

Wie is Arjan Gravesteijn?

Voordat Arjan zich bij DWA voegde, was hij als projectleider in de meet- en regeltechniek ook verantwoordelijk voor de kwaliteitscontroles. “Afwijkingen werden na constatering niet altijd behandeld, omdat de belangen anders waren. Dat begon te steken, concessies doen aan kwaliteit. Bij DWA zit ik aan de andere kant van de tafel, de belangen zijn anders. We gaan voor foutloze opleveringen, doen duurzame beloftes en maken die ook waar.” Hij geniet zichtbaar van wat hij dagelijks ziet en meemaakt. Arjan: “Je komt bij prachtige projecten; Carré Amsterdam of EDGE Amsterdam West bijvoorbeeld. Je ziet die projecten groeien van ontwerp en ruwbouw tot afbouw, inwerkstelling en functionele testen. Na de oplevering blijven we de prestaties toetsen. In het garantiejaar kijken we hoe de installaties per seizoen presteren, daarna gaan collega’s monitoren. Met die blijvende betrokkenheid maken we duurzaamheid écht werkend.”

Allround specialist

Arjan is allround specialist. Hij kent de wetgeving zoals vastgelegd in verschillende NEN-normen, de brancherichtlijnen (BRL) en de ISSO publicaties van verschillende installaties, zoals tapwater, elektrotechniek, warmte, ventilatie en airco (HVAV). Met al die kennis kan hij goed beoordelen of dat wat technici uitvoeren op de bouw, voldoet aan de actuele normen, de eisen van de opdrachtgever en de voorwaarden voor duurzame prestaties. “Constateer ik 10 afwijkingen, bouwkundig of installatietechnisch, dan communiceer ik ook dat het op 990 punten wel goed is gegaan. Dat is wel zo respectvol. Als een aannemer een afwijking kan onderbouwen en aantoont dat de kwaliteit niet in het gedrang komt, kan ik dat nog accepteren. Bij andere moet je streng zijn en herstel eisen. De opdrachtgever moet nu eenmaal de kwaliteit krijgen waarvoor hij heeft getekend en waarin hij heeft geïnvesteerd. Dat is wel een spanningsveld. Maar in de praktijk komen we er altijd uit.”

Blijvend prestaties testen

Aan het eind van elk project, als de installaties gaan leven, is het aan Arjan om aan te tonen dat die ook goed presteren. Worden de gewenste temperaturen en de lichtwaardes gehaald, werken alle installatie-onderdelen goed integraal samen? “Dat testen we in de praktijk, waarbij we ook met opzet verstoringen veroorzaken om te zien of de installatie zichzelf corrigeert. Alles wat we constateren, alle testrapporten en opleverdocumenten, leggen we vast. Daarmee garanderen we richting de klant dat het opgeleverde pand voldoet aan alle eisen, normen en kwaliteitsniveaus.” In feite doet hij dus al jaren wat de wet Kwaliteitsborging voor het bouwen straks gaat voorschrijven: vergaande kwaliteitscontroles en -garanties. Die gaan hand in hand met een grotere aansprakelijkheid voor aannemers. Arjan merkt dat aannemers nu anders tegen hem aankijken. “Ze zien in dat we met al onze controles en bewijslast zorgen voor kwaliteitsborging. In feite beschermen we hen daarmee voor aansprakelijkheid bij fouten. Onze inzet wordt daarom gewaardeerd.”

Menselijke maat

Onze afdeling bestaat uit in totaal zeven collega’s. “We zorgen onderling voor een evenwichtige werkdruk en versterken elkaar waar nodig. In het hele bedrijf voel je de menselijke maat en oprechte belangstelling voor wie je bent en wat je buiten je dagelijkse werk om doet. Als vrijwillige brandweerman krijg ik alle ruimte om ook als ik op kantoor ben aan oproepen gehoor te geven. Als de nood aan de man is, mag ik weg om te reanimeren of brand te blussen. Mooi is ook dat DWA mijn kennis en ervaring op dat gebied meeneemt in het interne BHV-programma. Ik denk actief mee over trainingsscenario’s bijvoorbeeld. Ook dat maakt dat ik me thuis voel bij DWA. Ik ben hier meer dan alleen mijn functie.”

Werken bij DWA

Wil jij samen met Arjan bijdragen aan duurzame prestaties waarmaken in de praktijk? Het team is op zoek naar versterking. Bekijk de vacatures Commissioning Manager of geef bij ons aan wat jij zoekt in jouw nieuwe baan. Samen kijken we naar de perfecte match!