Amber Nusteling

Monitoring Engineer en Specialist Digital Twins

Tijdens haar studie Technische Natuurkunde ontdekte Amber Nusteling haar passie voor verduurzaming. Ze had kwantumcomputers of zonnecelmaterialen kunnen gaan ontwerpen, maar koos ervoor om haar kennis in te zetten voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Een grootschalige opgave met zichtbaar resultaat. Als Specialist Digital Twins werkt Amber aan hét concept van de toekomst voor slimme en duurzame gebouwen. “Het is echt tof om die ontwikkeling te helpen vormgeven en te concretiseren. Onder de motorkap, met bits en bytes, maar ook in projecten.” 

Wie is Amber Nusteling?

Amber Nusteling is Monitoring Engineer en Specialist Digital Twins. Ze werkt aan monitoringsprojecten, helpt de interne tools daarvoor te verbeteren en draagt bij aan het innovatietraject rondom digital twins. Ze puzzelt graag met data, Vabi Elements en de Python-programmeertaal kennen geen geheimen voor haar. Zowel op haar werk als thuis is duurzaamheid een belangrijke factor. Amber: “Tijdens mijn studie hoorde ik veel over de negatieve effecten van de klimaatverandering. Ik besloot toen mijn kennis in te gaan zetten voor verduurzaming. Ik voel me sterk verbonden met de duurzame missie van DWA. Thuis probeer ik dat ook na te streven. Mijn vriend en ik eten vegetarisch en veganistisch, ik koop zo veel mogelijk tweedehands kleding en we consumeren duurzaam.”

Hulpmiddel bij duurzame certificering

Een digital twin is een virtuele tweeling van een fysiek gebouw, waarin alle informatie over de materialen, de systemen, de installaties en de sensoren zijn vastgelegd. Door deze te koppelen aan de meetgegevens uit het fysieke gebouw, wordt duidelijk waar prestaties afwijken en verbeterd kunnen worden, welke onderdelen aan onderhoud of vervanging toe zijn en welke kantoorruimtes zo intensief in gebruik zijn dat er tijdelijk extra ventilatie nodig is. Na het toevoegen van kunstmatige intelligentie, zijn die verbeteringen en acties zelfs automatisch in gang te zetten.

“Bij duurzaamheidscertificering is een digital twin een goed hulpmiddel om de eisen in te vullen en de duurzame prestaties tijdens de hele levensduur te borgen. De ontwikkeling staat nog in de kinderschoenen, maar bij DWA zijn we er in- en extern al druk mee in de weer. We hebben van ons eigen kantoorpand een digital twin gemaakt, hebben ervaring opgebouwd met digital twins op deelgebieden en starten nu met de eerste volledige toepassingen voor opdrachtgevers,” schetst Amber.

Iedereen kent en helpt elkaar

Ze werkt nu twee jaar bij DWA en voelt zich er als een vis in het water. “De mix van interne productontwikkeling, samenwerking op grote projecten en verantwoordelijkheid op kleinere projecten staat me heel erg aan. Ik manage nu bijvoorbeeld een aantal woningprojecten waar we de duurzame energieconcepten monitoren op de uitgangspunten van het Niet Meer Dan Anders-principe. Bewoners mogen niet meer betalen voor energie van de nieuwe warmtepompen dan van de oude cv-ketels.” Ook de cultuur bij DWA bevalt haar goed. “Iedereen kent en helpt elkaar. Het management is heel benaderbaar en inhoudelijk betrokken, de communicatie is open en direct. Er is veel aandacht voor vakinhoudelijke en persoonlijke ontwikkeling. Vorig jaar heb ik een training hydraulische schakelingen gevolgd en met het hele programmeerteam brengen we het ontwikkelen van codes naar een hoger plan. Leuk vind ik ook dat ik de kans krijg om presentaties te houden over digital twins. Bij evenementen als Smart Buildings en Building Holland bijvoorbeeld.”

Werken bij DWA

Wil jij samen met Amber werken aan slimme duurzame gebouwen? Bekijk onze vacatures, stages en afstudeeropdrachten of geef bij ons aan wat jij zoekt in jouw nieuwe baan. Samen kijken we naar de perfecte match!