Wilfred van der Plas

Manager team Bright

Het team zet monitoring en simulatie in om gebouwprestaties te bewaken en verbeteren, energiegebruik te minimaliseren en gerichte oplossingen aan te dragen. Resultaat? Duurzame, slimme en gezonde gebouwen die optimaal presteren. Ook recente tools als de corona-app en de wko-module komen uit de keuken van ons team. Wilfred van der Plas leidt het team. “Leiden is een groot woord. Door in te zetten op het ontwikkelen van onze mensen en onze tools, zorgen we er samen voor dat we als groep excelleren.” 

Wie is Wilfred?

Wilfred volgde de afgelopen twintig jaar een indrukwekkend ontwikkelpad bij DWA. Rusteloos en vindingrijk als hij is, creëerde en pakte hij kansen aan de lopende band. Hij gaf beleids- en financieringsadvies, bedacht een dochteronderneming in software voor smart buildings, hielp de vestiging in Amsterdam op te zetten en is nu Manager van Bright, een team van tien experts op het gebied van smart buildings. Hij blijft niet graag binnen de lijntjes. Bij DWA werkt hij dan ook over de teamgrenzen heen aan de duurzame missie en krijgt hij de kans om persoonlijke en zakelijke grenzen steeds te verleggen. “Daarin kenmerkt DWA zich. Je bent regisseur van je eigen loopbaan en hoewel we herkenbaar georganiseerd zijn in teams, is je team nooit de grens.”

Blijvend beloftes waarmaken

Zodra DWA klaar is met het ontwerp en de controle op de realisatie van een gebouw, komt ons team in beeld. Het team zorgt ervoor dat de gebouwen blijvend hun beloftes waarmaken. En waar mogelijk zelfs beter gaan presteren dan gedacht. “Bij het Groene Hart Ziekenhuis helpen we Techniek om de prestaties van de klimaatinstallaties te optimaliseren en toekomstgericht te maken. Voor gebouwen als FIRST en Hourglass monitoren we de energiehuishouding en geven we adviezen voor besparingen en verbeteringen.

Interessant is ook de samenwerking met Klimaat@home aan het monitoren van nieuwbouwwoningen, zodat we inzicht krijgen in de mate waarin ze voldoen aan de contractuele eisen. Voor de Universiteit Utrecht gaan we nog een stapje verder en adviseren we op strategisch niveau. Daar brengen we een advies uit om de gehele gebouwportefeuille slimmer te maken. Enerzijds om beter inzicht te krijgen in het gebruik en beheer van de gebouwen. Anderzijds om met slimme technieken bij te dragen aan duurzame en gezonde gebouwen en productievere student en medewerker.”

Nieuwe producten en diensten ontwikkelen

Belangrijk is ook het luisteren naar de wensen en vragen van (potentiële) opdrachtgevers. Zodat wij daar nieuwe producten en diensten op kunnen ontwikkelen. Dat deed het team bijvoorbeeld met de risicotaxatie-tool voor corona-besmetting. Veel kerken, kantoren en verpleeghuizen maken daar gebruik van. Of de wko-module die gedetailleerd inzicht geeft in het functioneren van de WKO en tegelijkertijd invulling geeft aan wettelijke verplichtingen. Wilfred brengt de visie en mogelijkheden van de dienstverlening met verve aan de man. Hij gaat gesprekken aan met potentiële opdrachtgevers en inspireert hen met praktijkvoorbeelden van de DWA-aanpak. Ook is hij een graag geziene spreker bij bijeenkomsten over onderwerpen als digital twins, smart contracts en de bijdrage van slimme tools aan een optimaal binnenklimaat. Hij spreekt daarbij vaak uit eigen ervaring. Want DWA is het sprekende voorbeeld van de uitspraak ‘practice what you preach’. Of het nu gaat om monitoring en simulatie, digital twins of een ‘slim binnenklimaat’, DWA past het eerst zelf toe en draagt het vervolgens uit.

Werken bij DWA

Wil jij samen met Wilfred werken aan slimme duurzame gebouwen? Bekijk onze vacatures, stages en afstudeeropdrachten of geef bij ons aan wat jij zoekt in jouw nieuwe baan. Samen kijken we naar de perfecte match!