Bram Hajee

Specialist Monitoring en Data-analyse

Team BRIGHT is als een scale up binnen DWA. Een jong team werkt out-of-the-box aan technologieën die gebouwen steeds slimmer en duurzamer maken. Aan de ontwikkeling van innovatieve tools, systemen en concepten. Bram Hajee is Specialist Monitoring en Data-analyse bij team BRIGHT. Scrummen, daily stand-ups en sprinten op targets; daar krijgt hij energie van. Data omzetten in bruikbare kennis ziet Bram als een ‘gave uitdaging’. “Monitoring is een belangrijk hulpmiddel voor verduurzaming. Het voelt goed om daar indirect een bijdrage aan te leveren.” 

Wie is Bram?

Bram Hajee studeerde werktuigbouwkunde aan de TU Delft. Hij koos voor een master in meet- en regeltechniek en studeerde af op sensortechnologie. Bram voerde zijn afstudeeropdracht uit bij DWA, waar hij een methode beschreef om afwijkingen in sensoroutput automatisch te detecteren door middel van machine learning. DWA bood hem na zijn studie meteen een baan aan. Als Specialist Monitoring en Data-analyse zet Bram data uit sensoren om in nuttige kennis voor klanten. Daarnaast draagt hij bij aan het ontwikkelen van nieuwe systemen en tools waarmee DWA business kan genereren. Zo werkt hij momenteel zijn studieonderwerp uit in een concept dat inzetbaar is bij klanten: het borgen van datakwaliteit door sensoren op afstand uit te lezen zodat bij defecten of uitval snel en gericht is in te grijpen. Bram: “Daarmee borgen we uiteindelijk de kwaliteit van de adviezen die we baseren op data uit monitoring.” Bram had tijdens zijn studie nog geen beeld van waar hij zijn kennis wilde gaan toepassen. “Data-analyse is werkelijk overal nodig en bruikbaar. Bij DWA doe ik dat voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving, en dat vind ik heel waardevol.”

Mooie wisselwerking in het team

Een groot project waar Bram aan bijdraagt is de monitoring van het FIRST-gebouw in Rotterdam. “We monitoren daar de HVAC-installatie op wat het doet en wat het zou moeten doen. We zetten de data door in dashboards voor de gebruiker en laten er zelf ook analyses op los. Zo zien we waar het mis gaat en waar het beter kan. Mijn collega’s vertalen dat in periodieke adviezen voor het verbeteren van de prestaties en het minimaliseren van het energiegebruik. We zorgen er ook voor dat de huurders van de diverse ruimtes inzicht krijgen in hun eigen energiegebruik en de gebouweigenaar de kosten gericht kan doorrekenen. Het leuke hier vind ik de wisselwerking binnen het team. Wij analisten geven input aan de engineers voor hun adviezen aan de klant. Zij delen met ons hun kennis van gebouwen en installaties, zodat wij daar beter op kunnen programmeren.”

Kansen voor ontwikkeling

Team BRIGHT heeft een werkwijze zoals die bij Tech-startups gebruikelijk is. “Scrummen, daily stand-ups en sprinten op targets; dat is hoe programmeurs en analisten het liefst werken. Juist die combinatie van kennis en ervaring in het bedrijf én de moderne werkwijze binnen ons team, staat me heel erg aan,” zegt Bram. Hij hoopt dat sensortechnologie, machine learning en digital twins in de nabije toekomst zijn dagelijkse praktijk gaan bepalen. Maar ook dat hij bij kan dragen aan het ontwikkelen van nieuwe tools. “Bij DWA krijg ik volop kansen om me verder te ontwikkelen, om mee te denken over de ontwikkeling van team BRIGHT en de producten die daaruit voortkomen.”

Werken bij DWA

Wil jij samen met Bram werken aan slimme duurzame gebouwen? Bekijk onze vacatures, stages en afstudeeropdrachten of geef bij ons aan wat jij zoekt in jouw nieuwe baan. Samen kijken we naar de perfecte match!