Khaled Sharkawi

Adviseur Bouwfysica

Khaled Sharkawi draagt als bouwfysicus bij aan het ontwerp van gezonde, veilige en duurzame gebouwen. Hij zorgt ervoor dat ze voldoen aan het Bouwbesluit, legt verschillende energieconcepten naast elkaar om de verschillen in kaart te brengen om zo tot een duurzame oplossing te komen. “Je wilt met het ontwerp van de architect ervoor zorgen dat het gebouw voor de eindgebruiker over de beste eigenschappen beschikt.” Een opdracht die hem energie geeft.   

Wie is Khaled?

Khaled studeerde Bouwkunde bij Hogeschool Saxion. Daarvoor heeft hij MBO Bouwkunde gedaan en stages gelopen als werkvoorbereider. “Leuk wel hoor, de werkvloer, maar ik wilde juist iets bijdragen aan het traject daarvoor, echt invloed uitoefenen op de kwaliteit van een gebouw,” zegt Khaled. Dat doet hij nu volop. Door het ontwerp van architecten te toetsen op wetten en regels, het Programma van Eisen en de ambities op het gebied van duurzaam en gezond. Khaled werkt aan veel projecten tegelijk, de afwisseling vindt hij heel prettig. Momenteel puzzelt hij aan het ontwerp van het nieuwe Staring College in Borculo. “Vlak bij waar ik woon. Super om lokaal aan een uitdagend project te werken, energieneutraal en uiteraard met een optimaal binnenklimaat.”

Niet in een keurslijf

Voor het toetsen van gebouwontwerpen, heeft Khaled bij DWA de beschikking over veel handige tools. Maar Khaled denkt ook graag mee over verbetering, zodat zijn collega’s en hijzelf het werk eenvoudiger en sneller kunnen doen.

“Dat is echt interessant bij DWA, dat je niet in een keurslijf zit van hoe je dingen hoort aan te pakken. Als je een betere manier verzint, laten ze je je gang gaan om je ideeën uit te werken. Zo heb ik een manier verzonnen om het handmatig invoeren van waardes voor berekeningen, bijvoorbeeld de energieberekening voor BENG, te automatiseren. We halen gegevens als oppervlaktes van gevels, ramen en ruimtes nu rechtstreeks uit het BIM-model. Dat scheelt een paar dagen invoeren. Zo krijg je bij DWA continu de mogelijkheid om innovatie dingen te verzinnen.

Zoeken naar optimalisatie

Het komt voor dat het ontwerp niet voldoet aan de regel en wetgeving of aan het programma van eisen. Khaled zoekt dan naar oplossingen die niet afdoen aan het ontwerp van de architect en houdt eventueel rekeningen met de kosten. Khaled: “Als een gekozen energieconcept best nog een tandje duurzamer kan, pas ik dat ook aan. Als een groot atrium in een gebouw te veel galmt, bereken ik hoe je dat terug kunt brengen. Zo druk je dus echt een stempel op het ontwerp, op een gebouw. Dat geeft veel voldoening.”

Werken bij DWA

Wil jij samen met Khaled werken aan duurzame gebouwen met een optimaal binnenklimaat? Bekijk onze vacatures, stages en afstudeeropdrachten of geef bij ons aan wat jij zoekt in jouw nieuwe baan. Samen kijken we naar de perfecte match!